Vijesti

12.07.2021.

Naplatne .hr domene

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Besplatne .hr domene (.hr i .from.hr) registriraju se putem CARNET-a, dok se naplatne domene (.hr i .com.hr) registriraju isključivo putem ovlaštenih registrara. Popis ovlaštenih registrara dostupan je ovdje.

Nema ograničenja u broju registracija naplatnih domena.

Naplatnu .hr domenu mogu registrirati:

- pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
- sve fizičke osobe u RH,
- strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH,
- pravne osobe s poslovnim nastanom u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske uz uporabu VAT/OIB broja.

Za razliku od naplatnih .hr domena, domene .com.hr mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe neovisno o tome jesu li iz Hrvatske ili Europske unije.

Administracija naplatnih domena izvršava se isključivo putem ovlaštenih registrara te je sve dodatne informacije potrebno provjeriti na njihovim službenim stranicama.