Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 121696

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

Javni poziv za izbor arbitara

CARNET objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene.

Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Prijave se podnose zaključno do 31. kolovoza 2022. godine. Javni poziv dostupan je na sljedećoj poveznici.

ICANN74 Policy Forum

CANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zajednica okupila se na 74. forumu održanom u Hagu od 13. do 16. lipnja 2022. godine. Događanje hibridnog karaktera omogućilo je uživo i online praćenje tematskih cjelina iz područja kibernetičke sigurnosti, strateškog i operativnog planiranja, novih politika i procedura generičkih domena te prioriteta zajednice.

Neprofitna organizacija ICANN osnovana 1998. godine ima za cilj osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Članovi iz cijeloga svijeta čine zajednicu koja razvija i uređuje politike za osiguravanje sigurnosti, stabilnosti i otpornosti interneta i podržava višedionički model za donošenje politika. ICANN organizacija svojim članovima pruža jednake prilike aktivnog sudjelovanja u važnim političkim pitanjima.

CARNET sudjelovao na CENTR sastanku Jamboree 2022

Registar .hr domena sudjelovao je na Jamboree 2022 sastanku u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries) od 31. svibnja do 2. lipnja 2022. u Pragu. Na događanju je sudjelovalo više od 190 sudionika uživo i više od 90 online.

Ovogodišnje je događanje obuhvatilo teme zlouporabe DNS-a, verifikacije i validacije korisnika, crawlinga internetskih stranica, NIS 2 direktive, DNSSEC-a i druge iz područja kibernetičke sigurnosti. Uz formalni program, Jamboree pruža izvrsnu priliku za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi između registara i registrara iz razliičitih zemalja.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU