Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 114522

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

DNSNODE usluga za .hr domenu

DNSNODE usluga za .hr domenu

25. kolovoza Netnod i CARNET su najavili novo partnerstvo unutar kojeg će CARNET koristiti sekundarni DNS servis DNSNODE kako bi osigurao brzi i otporan DNS za domene pod svojim upravljanjem. CARNET se veseli korištenju Netnodove usluge DNS DNSNODE kako bi pružio još sigurniju i stabilniju DNS infrastrukturu za našu .hr domenu. Vjerujemo da će suradnja s Netnodom biti dugoročno međusobno kvalitetna.

Kao jedan od najpouzdanijih DNS pružatelja usluga, Netnod podržava neke od najvećih TLD-ova", rekao je LM Jogbäck, izvršni direktor Netnoda dodavši: "Naša DNS usluga osigurava 100% neprekidnog rada i pruža vodeću sigurnost i stablinost u industriji. Drago nam je što možemo najaviti naše partnerstvo s CARNET-om i veselimo se zajedničkoj suradnji na osiguranju čvrstog DNS-a za sve njihove domene."

Kao operater I-root-a, jednog od 13 korijenskih svjetskih poslužitelja imena, Netnodovi stručnjaci za DNS osiguravaju stabilnost i sigurnost DNS-a gotovo 20 godina. Uz to, Netnodova DNSNODE usluga za TLD pruža: jednu od najvećih dostupnih anycast mreža: 70+ lokacija širom svijeta, stratešku podršku i inteligentne veze koje optimiziraju usmjeravanje, smanjuju kašnjenje i poboljšavaju iskustvo krajnjeg korisnika, potpunu podršku za IPv4 i IPv6, sigurnost i stabilnost s anycast mrežom dizajniranom za maksimalnu otpornost na DDoS napad. Više informacija o DNS usluzi Netnod dostupno je ovdje.

60. CENTR legal radionica

60. CENTR legal radionica

Od 24. do 25. rujna 2019. u Splitu je održan 60. Legal and Regulatory sastanak u organizaciji CARNET-a i međunarodnog udruženja nacionalnih registara pod nazivom CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries).

Na sastanku su predstavnici registara iz različitih zemalja prezentirali najnovije projekte i aktualnosti iz područja upravljanja i pravnog okvira domenskog prostora. Također su bile pokrivene teme iz područja europske regulative o kibernetičkoj sigurnosti u kontekstu operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga te pravnih aspekata usluga informacijskog društva na unutarnjem tržištu, posebno elektroničke trgovine.

CARNET je dugogodišnji član organizacije CENTR u čijim aktivnostima i projektima redovito aktivno sudjeluje.

Javni poziv - arbitri

Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene. Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (https://domene.hr/portal/files/HRTLDpravilnik2010hr.pdf
).

Prijavljeni kandidati trebaju imati visoku stručnu spremu, odnosno završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij društvenog ili tehničkog smjera.

Kako bi se osigurala uspješna i učinkovita provedba postupaka arbitraže, kandidati trebaju imati specifično iskustvo iz područja intelektualnog vlasništva i prava vezanih uz informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Za dokazivanje traženih kriterija kandidat prilaže svoj životopis s referencijama na adresu povjerenstvo@domene.hr do 1. listopada 2018. godine.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu