Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 121153

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

Javni poziv za odabir članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET objavila je javni poziv za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

Za članove Povjerenstva za upravljanje domenom .hr mogu biti imenovani kandidati koji su priznati stručnjaci iz područja relevantnih za primjenu Pravilnika. Na temelju javnog poziva, ravnatelj CARNET-a će predložiti Upravnom vijeću CARNET-a pet članova Povjerenstva od kojih:

 • jednog člana Povjerenstva iz reda radnika CARNET-a
 • jednoga člana Povjerenstva iz reda neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom iz područja pravnih znanosti i informacijsko-komunikacijske tehnologije
 • tri člana Povjerenstva iz redova neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom u području upravljanja nacionalnim domenskim prostorom Republike Hrvatske

 • Prijave se podnose zaključno do 8. svibnja 2022. godine. Javni poziv dostupan je na sljedećoj poveznici.

  icann73

  ICANN73

  Forum zajednice ICANN73 održan je virtualno, od 7. do 10. ožujka 2022. Sve sesije održane su tijekom redovnog radnog vremena u San Juanu, Puerto Rico (Atlantsko standardno vrijeme / UTC-4).

  ccNSO je organizirao različite sesije o zlouporabi sustava naziva domena na nedavnim javnim sastancima ICANN-a. Voditelji vršnih nacionalnih domena i drugi podijelili su svoja iskustva u pogledu ublažavanja zlouporabe DNS-a, usredotočujući se na ono što ccTLD-ovi rade na nacionalnoj i regionalnoj razini.

  Tijekom ICANN72, razgovor se pomaknuo na istraživanje potencijalne uloge samog ccNSO-a. ccTLD-ovi i drugi dionici predložili su aktivnosti koje bi ccNSO mogao poduzeti kako bi nadopunio postojeći posao koji obavlja zajednica.

  Trenutni prijedlog se nadovezuje na prethodni rad tijekom ICANN72 i ccNSO radionice održane u studenom 2021. kada su ccTLD-ovi i šira zajednica predložili područja u koja bi se ccNSO trebao uključiti u pogledu zlouporabe DNS-a. Formirano je ad hoc povjerenstvo pod pokroviteljstvom Vijeća ccNSO za evaluaciju prijedloga i rad na nacrtu plana. Vijeće ccNSO-a raspravljalo je o nacrtu plana puta tijekom svog siječanjskog sastanka i zadužilo ad hoc odbor da traži povratne informacije ccTLD zajednice tijekom ICANN-a73. Više informacija o ICANN-u dostupno je ovdje.

  Dan .hr domene

  Dan .hr domene

  Prije točno 29 godina Hrvatska dobiva svoju nacionalnu domenu, čime započinje njeno formalno priznavanje i u globalnom internetskom prostoru. Upravljanje nacionalnom domenom Hrvatske, međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) dodjeljuje CARNET-u.

  Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 119878. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih .hr domena. Upravo one čine najveći broj, gotovo 70 posto registriranih domena.

  Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati i besplatne tercijarne .from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba i naplatne tercijarne com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta. Registracija svih .hr domena vrši se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

  BROJ DOMENA PO GODINAMA

  BROJ DOMENA PO TIPU