Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 116048

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

Registri domena i online sadržaj

Registri domena i online sadržaj

Što zapravo rade ccTLD registri kao tehnički operateri u internetskoj infrastrukturi? Koja su njihova ograničenja? Kako mogu pomoći u borbi protiv ilegalnih internetskih sadržaja?

Ako želite saznati odgovore na navedena pitanja, predlažemo Vam da pogledate infromativni video koji je osmislila organizacija CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries).

Video s hrvatskim prijevodom možete pogledati ovdje.

DNS

Za više informacija o nastanku videa i Zakonu o digitalnim uslugama možete pronaći ovdje.

ICANN70 Virtual Community Forum

ICANN70 Virtual Community Forum

Od 22. do 25. ožujka 2021. godine održan je virtualni javni skup ICANN70 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). To je bio četvrti virtualni javni sastanak ICANN-a od početka pandemije.

CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima gdje su se članovi usredotočili na sesije o budućnosti ccTLD-ova (Country Code Top-Level Domains) i sjednici s pitanjima i odgovorima gdje su bili pridruženi članovi odbora ICANN-a.

CcNSO je evoluirao od svog stvaranja 2003. godine - članstvo mu je naraslo s nešto više od 40 članova na 172 člana. Cilj ovog zasjedanja je pregledati (i po potrebi ažurirati) upravljačku strukturu ccNSO-a. Fokus rasprava je na procesima odlučivanja, ulogama i interakciji između Vijeća ccNSO-a i članova ccNSO-a. Rezultati sjednice pružili su osnovu za daljnji rad na tim temama od strane Vijeća ccNSO-a i Odbora za ocjenu smjernica ccNSO-a (GRC).

Održani su i GAC (Governmental Advisory Committee) sastanci. Sedamdeset i dva (72) člana GAC-a i pet (5) promatrača prisustvovalo je sastanku. Svi plenarni sastanci GAC-a i zasjedanja radnih skupina održani su kao otvoreni sastanci.

Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni Internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna korporacija u javnoj koristi sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost globalnog Interneta. Organizacija olakšava ovaj posao i podržava multistakeholder model gdje se donose politike i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.

DIDS i RTLDF 2021

DIDS i RTLDF 2021

Konferencija pod sloganom „Sluga. Gospodar. Internet.” održana je 17. ožujka 2021. godine, a u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

Ovogodišnji DIDS (Dan internet domena Srbije) je prvi put od svojih početaka 2010. godine održan u online obliku. Program DIDS-a je bio iznimno bogat, gdje je sudjelovalo 19 govornika i održane su 3 panel rasprave. Teme konferencije imeđu ostalog osvrnule su se i na prošlu godinu te kako je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje i općeniti značaj interneta u našim životima.

Drugi dan konferencije održan je Regionalni TLD forum koji okuplja predstavnike nacionalnih registara iz regije. Ove godine održan je u formi okruglog stola gdje su predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije razmjenjivali informacije i iskustva od značaja za registre internet domena.

Sudionici

Više o događanju možete pročitati na sljedećoj poveznici:https://dids.rs/
.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu