Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 122528

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

icann75

ICANN75

Glavni godišnji skup ICANN75 održan je uživo u Kuala Lumpuru, Malezija od 17. do 22. rujna 2022. godine.

ICANN zajednica raspravljala je o točnosti podataka gTLD-a (Generic Top-level Domain), internacionaliziranim nazivima domena, univerzalnom prihvaćanju i drugim prioritetnim temama u raznim fazama razvoja politika i savjetovanja.

Plenarna sjednica, koju je predložila i izradila ICANN zajednica istražila je internet fragmentaciju i domenski sustav naziva domena (DNS).

Edukativne mogućnosti dostupne tijekom ICANN-a uključivale su tehničke teme, radionice o DNS sigurnosnim ekstenzijama i sigurnosti, informativne cjeline o sustavu korijenskih poslužitelja i prezentaciju o nedavnim publikacijama odbora za sigurnost i stabilnost. Tijekom ceremonije dobrodošlice dodijeljena je nagrada za jačanja kapaciteta, dr. Tarek Kamel. Također, održan je godišnji ICANN program prepoznavanja voditelja zajednice, čast je dodijeljena čelnicima 48 članova ICANN zajednice za njihove usluge. ICANN sastanci otvoreni su široj javnosti, osim ako nije drugačije navedeno u detaljima programske cjeline. Za samo sudjelovanje potrebna je registracija, a više o ICANN-u i samim događanjima moguće je pronaći ovdje.

Javni poziv za izbor arbitara

CARNET objavljuje javni poziv za izbor arbitara za rješavanje sporova između korisnika domena i trećih osoba o pravu na korištenje određene domene unutar vršne domene.

Pozvane su sve osobe koje posjeduju adekvatna tehnička i pravna znanja, a željele bi se obvezati po potrebi i pozivu Povjerenstva vršiti funkciju arbitra u skladu s odredbama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Prijave se podnose zaključno do 31. kolovoza 2022. godine. Javni poziv dostupan je na sljedećoj poveznici.

ICANN74 Policy Forum

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zajednica okupila se na 74. forumu održanom u Hagu od 13. do 16. lipnja 2022. godine. Događanje hibridnog karaktera omogućilo je uživo i online praćenje tematskih cjelina iz područja kibernetičke sigurnosti, strateškog i operativnog planiranja, novih politika i procedura generičkih domena te prioriteta zajednice.

Neprofitna organizacija ICANN osnovana 1998. godine ima za cilj osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Članovi iz cijeloga svijeta čine zajednicu koja razvija i uređuje politike za osiguravanje sigurnosti, stabilnosti i otpornosti interneta i podržava višedionički model za donošenje politika. ICANN organizacija svojim članovima pruža jednake prilike aktivnog sudjelovanja u važnim političkim pitanjima.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU