Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 119212

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

Nadogradnja WordPress sustava

Obaviještavamo vas da je unutar usluge 3u1 izvršena nadogradnja WordPress sustava na verziju 5.8.1. Neki od novoimplementiranih dodataka su One Click Accessibility, Classic Editor, Interactive Content – H5P, GDPR Cookie Consent (CCPA Ready) i sl.

Dodatne informacije vezane uz verziju 5.8.1 dostupne su ovdje.

Naplatne .hr domene

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Besplatne .hr domene (.hr i .from.hr) registriraju se putem CARNET-a, dok se naplatne domene (.hr i .com.hr) registriraju isključivo putem ovlaštenih registrara. Popis ovlaštenih registrara dostupan je ovdje.

Nema ograničenja u broju registracija naplatnih domena.

Naplatnu .hr domenu mogu registrirati:

- pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
- sve fizičke osobe u RH,
- strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH,
- pravne osobe s poslovnim nastanom u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske uz uporabu VAT/OIB broja.

Za razliku od naplatnih .hr domena, domene .com.hr mogu registrirati sve pravne i fizičke osobe neovisno o tome jesu li iz Hrvatske ili Europske unije.

Administracija naplatnih domena izvršava se isključivo putem ovlaštenih registrara te je sve dodatne informacije potrebno provjeriti na njihovim službenim stranicama.

ICANN71 Virtual Community Forum

Od 14. do 17. lipnja 2021. godine održan je skup ICANN71 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Virtual Community Forum. CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima koji su se bavili temama internog upravljačkog modela ccNSO-a, pravilima i mehanizmima za opoziv ccTLD (country code top level domain), a također se sastalo i Vijeće ccNSO-a koje je razgovaralo o globalnim pitanjima upravljanja domenskim prostorom i najboljim praksama upravljanja ccTLD-evima.

Održani su i brojni GAC (Governmental Advisory Committee) i GNSO (Generic Name Supporting Organization) sastanci, radionice iz područja sigurnosti i DNSSEC-a, plenarno predavanje iz područja regulatornog razvoja povezanog s ICANN-om, plenarno predavanje iz područja ICANN-vog višedioničkog modela unutar Internet Governance ekosustava te se razgovaralo o budućnosti post-pandemijskih ICANN sastanaka.

Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna organizacija u svrhu javnog interesa sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost interneta i podržava višedionički model za donošenje politika i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU