Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 121325

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

CARNET sudjelovao na CENTR sastanku Jamboree 2022

Registar .hr domena sudjelovao je na Jamboree 2022 sastanku u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries) od 31. svibnja do 2. lipnja 2022. u Pragu. Na događanju je sudjelovalo više od 190 sudionika uživo i više od 90 online.


Ovogodišnje je događanje obuhvatilo teme zlouporabe DNS-a, verifikacije i validacije korisnika, crawlinga internetskih stranica, NIS 2 direktive, DNSSEC-a i druge iz područja kibernetičke sigurnosti. Uz formalni program, Jamboree pruža izvrsnu priliku za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi između registara i registrara iz razliičitih zemalja.

Imenovano novo Povjerenstvo za upravljanje .hr domenom

Nakon javnog poziva za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr, objavljenog na internetskim stranicama CARNET-a, Upravno vijeće CARNET-a imenovalo je sljedeći sastav:

 • dr. sc. Gordan Gledec
 • dr. sc. Marko Jurić
 • Matija Nalis
 • Krunoslav Tušek
 • Anamarija Sorić Ćustić

 • Povjerenstvo je imenovano 1. lipnja 2022. godine na mandatno razdoblje od četiri godine.

  Javni poziv za odabir članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr

  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET objavila je javni poziv za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

  Za članove Povjerenstva za upravljanje domenom .hr mogu biti imenovani kandidati koji su priznati stručnjaci iz područja relevantnih za primjenu Pravilnika. Na temelju javnog poziva, ravnatelj CARNET-a će predložiti Upravnom vijeću CARNET-a pet članova Povjerenstva od kojih:

 • jednog člana Povjerenstva iz reda radnika CARNET-a
 • jednoga člana Povjerenstva iz reda neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom iz područja pravnih znanosti i informacijsko-komunikacijske tehnologije
 • tri člana Povjerenstva iz redova neovisnih stručnjaka sa znanjima i iskustvom u području upravljanja nacionalnim domenskim prostorom Republike Hrvatske

 • Prijave se podnose zaključno do 8. svibnja 2022. godine. Javni poziv dostupan je na sljedećoj poveznici.

  BROJ DOMENA PO GODINAMA

  BROJ DOMENA PO TIPU