Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 123481

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

CARNET na radionicama CENTR-a

U listopadu ove godine Registar .hr domena sudjelovao je na radionicama u organizaciji CENTR-a (Council of European National Top Level Domain Registries). Admin radionica koja se održala 6. i 7. listopada u Barceloni obuhvatila je teme identifikacije i provjere podnositelja zahtjeva za domene, DNS abusea i NIS2 direktive. U Ljubljani se 17. i 18. listopada održala marketing radionica koja je bila usmjerena na teme promotivnih kampanja, online prisutnosti, kriznog komuniciranja i ciljeva održivog razvoja.

Radionice su već duži niz godina redovite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati svi članovi CENTR organizacije. Kao i ostala događanja sličnog karaktera, izvrsna su prilika za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi.

Imenovani novi arbitri za rješavanje sporova o domenama

Na temelju članka 38. Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a nakon provedenog javnog poziva objavljenog 26. srpnja 2022. godine na mrežnim stranicama domene.hr i carnet.hr, a na prijedlog Povjerenstva za upravljanje domenom .hr, Upravno vijeće CARNET-a donijelo je odluku o imenovanju novih arbitara.

Lista s imenima i osobnim kvalifikacijama arbitara objavljena je na sljedećoj poveznici: poveznici.

Arbitri se imenuju iz reda nezavisnih stručnjaka, a osobito iz reda osoba koje raspolažu tehnološkim i pravnim znanjem potrebnim za objektivno odlučivanje.

Arbitri su imenovani 15. rujna 2022. godine na mandatno razdoblje od četiri godine.

icann75

ICANN75

Glavni godišnji skup ICANN75 održan je uživo u Kuala Lumpuru, Malezija od 17. do 22. rujna 2022. godine.

ICANN zajednica raspravljala je o točnosti podataka gTLD-a (Generic Top-level Domain), internacionaliziranim nazivima domena, univerzalnom prihvaćanju i drugim prioritetnim temama u raznim fazama razvoja politika i savjetovanja.

Plenarna sjednica, koju je predložila i izradila ICANN zajednica istražila je internet fragmentaciju i domenski sustav naziva domena (DNS).

Edukativne mogućnosti dostupne tijekom ICANN-a uključivale su tehničke teme, radionice o DNS sigurnosnim ekstenzijama i sigurnosti, informativne cjeline o sustavu korijenskih poslužitelja i prezentaciju o nedavnim publikacijama odbora za sigurnost i stabilnost. Tijekom ceremonije dobrodošlice dodijeljena je nagrada za jačanja kapaciteta, dr. Tarek Kamel. Također, održan je godišnji ICANN program prepoznavanja voditelja zajednice, čast je dodijeljena čelnicima 48 članova ICANN zajednice za njihove usluge. ICANN sastanci otvoreni su široj javnosti, osim ako nije drugačije navedeno u detaljima programske cjeline. Za samo sudjelovanje potrebna je registracija, a više o ICANN-u i samim događanjima moguće je pronaći ovdje.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU