Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 115437

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

DIDS i RTLDF 2021

DIDS i RTLDF 2021

Konferencija pod sloganom „Sluga. Gospodar. Internet.” održana je 17. ožujka 2021. godine, a u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

Ovogodišnji DIDS (Dan internet domena Srbije) je prvi put od svojih početaka 2010. godine održan u online obliku. Program DIDS-a je bio iznimno bogat, gdje je sudjelovalo 19 govornika i održane su 3 panel rasprave. Teme konferencije imeđu ostalog osvrnule su se i na prošlu godinu te kako je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje i općeniti značaj interneta u našim životima.

Drugi dan konferencije održan je Regionalni TLD forum koji okuplja predstavnike nacionalnih registara iz regije. Ove godine održan je u formi okruglog stola gdje su predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije razmjenjivali informacije i iskustva od značaja za registre internet domena.

Sudionici

Više o događanju možete pročitati na sljedećoj poveznici:https://dids.rs/
.

Ispravnost podataka o korisnicima .hr domena

Ispravnost podataka o korisnicima .hr domena

Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr podsjeća sve korisnike .hr domena na važnost ispravnih podataka unesenih pod domenom. Poseban naglasak stavlja se na e-mail adresu korisnika domene putem koje je moguće upravljati domenom, ali i izvršiti nepovratne akcije.

Isključivo je korisnik domene odgovoran za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

Povjerenstvo je 2016. godine donijelo odluku kojom upućuje registrare da istu informaciju proslijede svim korisnicima naplatnih .hr domena.

Odluka je dostupna na poveznici: https://domene.hr/portal/files/Odluka_Ispravni_Podatci_hr.pdf?20200709-1f

DNSNODE usluga za .hr domenu

DNSNODE usluga za .hr domenu

25. kolovoza Netnod i CARNET su najavili novo partnerstvo unutar kojeg će CARNET koristiti sekundarni DNS servis DNSNODE kako bi osigurao brzi i otporan DNS za domene pod svojim upravljanjem.

CARNET se veseli korištenju Netnodove usluge DNS DNSNODE kako bi pružio još sigurniju i stabilniju DNS infrastrukturu za našu .hr domenu. Vjerujemo da će suradnja s Netnodom biti dugoročno međusobno kvalitetna.

Kao jedan od najpouzdanijih DNS pružatelja usluga, Netnod podržava neke od najvećih TLD-ova", rekao je LM Jogbäck, izvršni direktor Netnoda dodavši: "Naša DNS usluga osigurava 100% neprekidnog rada i pruža vodeću sigurnost i stablinost u industriji. Drago nam je što možemo najaviti naše partnerstvo s CARNET-om i veselimo se zajedničkoj suradnji na osiguranju čvrstog DNS-a za sve njihove domene."

Kao operater I-root-a, jednog od 13 korijenskih svjetskih poslužitelja imena, Netnodovi stručnjaci za DNS osiguravaju stabilnost i sigurnost DNS-a gotovo 20 godina. Uz to, Netnodova DNSNODE usluga za TLD pruža: jednu od najvećih dostupnih anycast mreža: 70+ lokacija širom svijeta, stratešku podršku i inteligentne veze koje optimiziraju usmjeravanje, smanjuju kašnjenje i poboljšavaju iskustvo krajnjeg korisnika, potpunu podršku za IPv4 i IPv6, sigurnost i stabilnost s anycast mrežom dizajniranom za maksimalnu otpornost na DDoS napad. Više informacija o DNS usluzi Netnod dostupno je ovdje.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu