Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr), a sve .hr domene registriraju se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 127755

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr

Vijesti

Jamboree2023
19.06.2023.

CENTR Jamboree 2023

I ove je godine Registar .hr domena sudjelovao na najvećem godišnjem sastanku CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries) zajednice - Jamboree 2023. CENTR Jamboree se održavao u periodu od 31. svibnja do 2. lipnja u Beogradu, a posjetilo ga je preko 200 sudionika.

Tijekom plenarnih i radnih cjelina sudionici su imali priliku razgovarati o trendovima u područjima važnima za uspješan rad cjelokupne zajednice internetskih domena. Istaknule su se tako teme NIS2 (Network and Information Security) direktive Europske unije, umjetne inteligencije, informacijske sigurnosti i suradnje registara i registrara. Organizirano je i predstavljanje pojedinačnih projekata CENTR-ovih radnih grupa - pravna, marketinška, administrativna, tehnička te grupe za sigurnost i istraživanje i razvoj.

Formalni je program, kao uvijek do sada, bio obogaćen neformalnim sadržajima koji su izvrsna prilika za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi unutar zajednice.

27.02.2023.

.hr domena slavi 30. rođendan

CARNET na današnji dan obilježava 30 godina postojanja hrvatske nacionalne domene. Formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započinje 27. veljače 1993. godine potvrdom korištenja nove vršne .hr domene od strane međunarodne organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 124 601. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih .hr domena. Upravo one čine najveći broj, gotovo 70 posto registriranih domena.

Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati besplatne tercijarne .from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba i naplatne tercijarne .com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta. Registracija svih .hr domena vrši se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

05.12.2022.

.hr domene u 2023. godini

Sa željom za unaprjeđenje usluge i širenja dostupnosti registracije .hr domene, CARNET tijekom iduće godine otvara mogućnost registracije naplatnih .hr domena svim fizičkim osobama iz Europske unije uz korištenje osobnog identifikacijskog broja (OIB).

Dodatno, registrarom .hr domene moći će postati zainteresirane pravne osobe i i fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću koje imaju registrirano sjedište u Europskoj uniji, a koje su registrirane za obavljanje trgovačke djelatnosti i kojima se među registriranim djelatnostima nalazi neki oblik pružanja usluga putem interneta.

Na prijedlog Povjerenstva za upravljanje domenom .hr u pripremi je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom uz koji se izrađuju i Opći uvjeti registracije domene.

U 2023. godini obilježit ćemo 30 godina postojanja .hr domene raznim cjelogodišnjim aktivnostima.

BROJ DOMENA PO GODINAMA

BROJ DOMENA PO TIPU