Vijesti

16.04.2021.

ICANN70 Virtual Community Forum

Od 22. do 25. ožujka 2021. godine održan je virtualni javni skup ICANN70 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). To je bio četvrti virtualni javni sastanak ICANN-a od početka pandemije.

CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima gdje su se članovi usredotočili na sesije o budućnosti ccTLD-ova (Country Code Top-Level Domains) i sjednici s pitanjima i odgovorima gdje su bili pridruženi članovi odbora ICANN-a.

CcNSO je evoluirao od svog stvaranja 2003. godine - članstvo mu je naraslo s nešto više od 40 članova na 172 člana. Cilj ovog zasjedanja je pregledati (i po potrebi ažurirati) upravljačku strukturu ccNSO-a. Fokus rasprava je na procesima odlučivanja, ulogama i interakciji između Vijeća ccNSO-a i članova ccNSO-a. Rezultati sjednice pružili su osnovu za daljnji rad na tim temama od strane Vijeća ccNSO-a i Odbora za ocjenu smjernica ccNSO-a (GRC).

Održani su i GAC (Governmental Advisory Committee) sastanci. Sedamdeset i dva (72) člana GAC-a i pet (5) promatrača prisustvovalo je sastanku. Svi plenarni sastanci GAC-a i zasjedanja radnih skupina održani su kao otvoreni sastanci.

Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni Internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna korporacija u javnoj koristi sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost globalnog Interneta. Organizacija olakšava ovaj posao i podržava multistakeholder model gdje se donose politike i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.