Vijesti

ICANN71 Virtual Community Forum

Od 14. do 17. lipnja 2021. godine održan je skup ICANN71 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Virtual Community Forum. CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima koji su se bavili temama internog upravljačkog modela ccNSO-a, pravilima i mehanizmima za opoziv ccTLD (country code top level domain), a također se sastalo i Vijeće ccNSO-a koje je razgovaralo o globalnim pitanjima upravljanja domenskim prostorom i najboljim praksama upravljanja ccTLD-evima.

Održani su i brojni GAC (Governmental Advisory Committee) i GNSO (Generic Name Supporting Organization) sastanci, radionice iz područja sigurnosti i DNSSEC-a, plenarno predavanje iz područja regulatornog razvoja povezanog s ICANN-om, plenarno predavanje iz područja ICANN-vog višedioničkog modela unutar Internet Governance ekosustava te se razgovaralo o budućnosti post-pandemijskih ICANN sastanaka.

Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna organizacija u svrhu javnog interesa sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost interneta i podržava višedionički model za donošenje politika i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.