Vijesti

23.06.2021.

ICANN71 Virtual Community Forum

Od 14. do 17. lipnja 2021. godine održan je skup ICANN71 (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Virtual Community Forum. CARNET je sudjelovao u ccNSO (Country Code Names Supporting Organization) sastancima koji su se bavili temama internog upravljačkog modela ccNSO-a, pravilima i mehanizmima za opoziv ccTLD (country code top level domain), a također se sastalo i Vijeće ccNSO-a koje je razgovaralo o globalnim pitanjima upravljanja domenskim prostorom i najboljim praksama upravljanja ccTLD-evima.

Održani su i brojni GAC (Governmental Advisory Committee) i GNSO (Generic Name Supporting Organization) sastanci, radionice iz područja sigurnosti i DNSSEC-a, plenarno predavanje iz područja regulatornog razvoja povezanog s ICANN-om, plenarno predavanje iz područja ICANN-vog višedioničkog modela unutar Internet Governance ekosustava te se razgovaralo o budućnosti post-pandemijskih ICANN sastanaka.

Misija ICANN-a je pomoći osigurati stabilan, siguran i jedinstven globalni internet. Osnovan je 1998. godine kao neprofitna organizacija u svrhu javnog interesa sa zajednicom sudionika iz cijelog svijeta. ICANN zajednica razvija i uređuje politike koje osiguravaju sigurnost, stabilnost i otpornost interneta i podržava višedionički model za donošenje politika i savjeti vođeni konsenzusom razvojnog rada zajednice.

Više informacija o ICANN-u pročitajte ovdje.