Transfer domene

Transfer besplatne domene

Primjenom novog Pravilnika, neke domene više ne zadovoljavaju uvjet da se koriste kao besplatne domene. Korisnici takvih domena imaju mogućnost domene registrirati kao naplatne, odnosno izvršiti transfer na jednog od registrara.

Postupak je sljedeći:

  1. Korisnik mora odabrati i kontaktirati novog registrara te mu reći da je korisnik postojeće besplatne domene i da želi svoju domenu prebaciti na njega.
  2. Registrar će pokrenuti postupak transfera. Korisnik domene bit će obaviješten e-mailom da je postupak pokretnut. U tom e-mailu nalazit će se link kojim se potvrđuje zahtjev za transferom.
  3. Ako je domena zaključana za prijenos, potrebno je da korisnik domenu sam otključa i omogući njen prijenos putem web forme.
  4. Ukoliko korisnik potvrdi transfer, transfer će automatski biti proveden, a potvrda o uspješno provedenom transferu bit će upućena novom registraru i korisniku.
  5. Ukoliko korisnik ne dobije mail ili transfer ne potvrdi u roku od pet dana (pet kalendarskih dana), transfer neće biti proveden, o čemu će se automatski poslati obavijest korisniku domene i novom registraru.

Cijenu transfera domene određuje novi registrar.

Transfer naplatne domene

Ukoliko korisnik domene želi promjeniti registrara, postupak je sljedeći:

  1. Korisnik mora odabrati i kontaktirati novog registrara te mu reći da je korisnik postojeće domene i da želi svoju domenu prebaciti na njega.
  2. Registrar će pokrenuti postupak transfera. U tom trenutku stari registrar (registrar kod kojeg je do sada bila korisnikova domena) e-mailom će automatski biti obaviješten od strane CARNET-a da je postupak pokrenut. Korisnik domene također će biti obaviješten e-mailom da je pokretnut postupak transfera. U tom e-mailu nalazit će se link kojim se potvrđuje zahtjev za transferom.
  3. Ukoliko korisnik potvrdi transfer, transfer će automatski biti proveden, a potvrda o uspješno provedenom transferu bit će upućena starom registraru, novom registraru i korisniku.
  4. Ukoliko korisnik ne dobije mail ili transfer ne potvrdi u roku od pet dana (pet kalendarskih dana), transfer neće biti proveden, o čemu će se automatski poslati obavijest korisniku domene, starom registraru i novom registraru.

Cijenu transfera domene određuje novi registrar.

Ovaj postupak je isti za naplatne .hr domene i .com.hr domene.

Popis registrara